Canvi de cadena i pinyons

En aquesta entrada aprendreu a canviar la cadena i el cassette (conjunt de pinyons) de la vostra bicicleta. És més fàcil del que sembla: només cal tenir les eines adeqüades, i paciència (‘Ningú neix ensenyat/da’). Com sempre, comptem amb l’ajuda de l’Albert de Bicicletes Segú.

Primer necessitem saber si toca revisar/reparar la transmissió de la nostra bici: En claus generals, la revisió d’una cadena en una bicicleta de carretera sol ser al voltant dels 3000Km, tot i que la galga és l’estri que ens indicarà si cal canviar-la, o podem esperar.
En canvi, en una BTT (bici de muntanya) cal fer-ho als 2000Km ja que aquesta suporta més estrabades i brutícia. De totes maneres, aquest kilometratge va en funció del pedaleig de cadascú; per això només són dades orientatives.

Quines eines necessites:Clau de pinyó
– Clau de pinyó (imatge)
– Obracadenes.
– Clau de cadena.
– Clau fixa.
– Alicates.
– Peu o suport per aguantar la bicicleta (recomanable).

Comencem:
Un cop estem segurs que cal canviar la cadena, començarem per deixar la cadena amb el pinyó i plats més petits, afluixar el fre i treure la roda. Amb la roda a fora, obrim la cadena utilitzant l’obracadenes, que ens alliberarà la cadena de la transmissió.
IMPORTANT: Si ho creieu necessari, feu-vos un dibuix del recorregut i detalls per on passa la cadena al llarg de la transmissió i les rodetes de sota el canvi: us pot ser molt útil quan monteu la nova.

Amb la cadena fora, posa la nova en paral·lel, tenint en compte que la cadena antiga s’haurà allargat degut al pas dels kilòmetres. Així doncs, cal tenir en compte aquesta diferència. Si us fixeu a la següent imatge, la cadena antiga (dreta) té l’última peça femella (ample) gairebé una baula més avall que la nova (cadena de l’esquerra).

Podem apreciar com la cadena vella (dreta) està donada (diferència d'una baula extra)
Podem apreciar com la cadena vella (dreta) està donada (diferència d’una baula extra)

Sabent això, ja podem tallar la cadena deixant els dos extrems amb la peça ‘mascle’ (estreta), per tal que la femella (ample) uneixi el cap i la cua.

Quan tinguem la cadena a mida, procedirem a treure el cassette. Aquí necessitarem la clau de pinyó corresponent (Shimano/SRAM o Campagnolo), i la clau de cadena que fixarà el cassette perquè no volti. Seguidament, afluixem el cassette.

Clau de pinyó a l'exterior del cassette
Clau de pinyó a l’exterior del cassette
afluixar cassette
Afluixem el cassette

Quan tinguem el cassette antic a fora, només caldrà introduïr el nou, tenint en compte el sentit de les pestanyes (estretes i gruixudes) i collar el cassette utilitzant de nou la clau de pinyó. [Per collar no ens caldrà la clau de cadena, ja que el mateix cassette ja es clavarà sol]. És importantíssim que ho colleu ben fort; amb el temps es pot afluixar!

guies-gassette
Introducció del cassette seguint el sentit de les guies o pestanyes.

collar cassette

Ara només ens queda col·locar la cadena sobre la nova transmissió, i tancar-la (recorda bé el recorrorregut que seguia a l’inici). Si es tracta d’una cadena de 9 velocitats (o més) cal tenir en compte que aquesta té cara i esquena: deixarem el grabat de les lletres per la part visible (externa).

recorregut-cadena
Al col·locar la cadena, assegureu-vos bé que el recorregut és el correcte.

Finalment només faltarà introduïr la baula ràpida que serà la peça que unirà els dos caps de la cadena i, per tant, la tancarà. En aquest cas, la baula té un dels forats més gran que l’altre, el qual serà el d’entrada (el primer a col·locar). L’orifici més petit de la cadena serà l’últim que entrarem. Per a fer-ho, caldrà flexar la cadena fins a trobar el gest que faci aquell agradable “clec” d’haver tancat correctament la cadena.

tancament-cadena1

Flexar la cadena i l'eslabó per aconseguir la seva unió
Flexar la cadena i la baula per aconseguir la seva unió
tancament-cadena3
Baula ràpida (de tancament) correctament col·locat

Podeu trobar tot el material necessari a Bicicletes Segú:
– Cadena 15€*
– Baula ràpida 2,50€
– Cassette (conjunt de pinyons) 26€*

*Aquests preus corresponen als articles utilitzats per la bicicleta exposada en aquesta reparació, i varien segons la compatibilitat amb cada bicicleta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s